Banner

Opinnot

Opiskelu yliopistossa eroaa lukio-opiskelusta aika tavalla, ja etenemisvauhti voi aluksi tuntua hyvinkin kovalta. On siis ihan paikallaan tutustua muutamaan asiaan jo etukäteen. Mutta ei hätää, alku on aina vaikeaa!

Lukujärjestys

Opintoneuvolassa laadittuun mallilukujärjestykseen on merkitty peruskurssien suositeltu suorittamisjärjestys. Phuksien mallilukujärjestys on laadittu siten, että keskiverto-opiskelijan pitäisi varmasti pystyä kursseista suoriutumaan ihan kohtuullisella työmäärällä. Valmiiksi merkittyjen kurssien lisäksi on annettu muutama muu yleishyödyllinen kurssi, jotka voi halutessaan suorittaa jo ensimmäisen syksyn aikana. Päätös on täysin henkilökohtainen, mutta aika monelle suositellut kurssit riittävät mainiosti. Koko syksyn kurssitarjonnan kattavat luku ja tenttijärjestykset löytyvät verkosta. Niitä kannattaa käydä tutkimassa, jos haluat valita kursseja mallilukujärjestyksen ulkopuolelta. Opintojen suunnittelua koskevissa kysymyksissä kannattaa aina kääntyä opintoneuvojan puoleen. Lisätietoja pääaineiden kursseista ja niiden suoritusjärjestyksestä löytyy osoitteesta: Opintojen suunnittelu ja suoritusjärjestys

Ilmoittautuminen

Kurssin suorittamiseksi täytyy sille yleensä ilmoittautua. Itse kurssille ilmoittautumisen lisäksi on yleensä vielä ilmoittauduttava erikseen kurssin tentteihin ja välikokeisiin. Kurssille ilmoittautuminen tapahtuu käytännössä käyttämällä WebOodi-verkkopalvelua.

Toinen varmasti tutuksi tuleva palvelu on MyCourses. Se koostuu WebOodissa valitsemiesi kurssien www-sivustoista, joilla voit seurata kurssien ajankohtaisia asioita ja joilta yleensä löytyy kurssilla käytettävää materiaalia. Näiden järjestelmien käyttöä opetellaan syksyllä järjestettävällä kurssilla Johdatus opiskeluun Sähkötekniikan korkeakoulusssa eli tuttavallisemmin lapiokurssilla. Myös kielten kursseille ilmoittaudutaan WebOodin kautta, ja koska ne ovat erittäin suosittuja, kannattaa ilmoittautuminen tehdä hyvissä ajoin. Varsinkin monet ruotsin ja englannin kurssit jäävät usein roikkumaan vanhemmilla opiskelijoilla, ja sen takia niihin voi phuksien olla hankala päästä. Ei kannata kuitenkaan huolestua, vaikka et heti ensimmäisenä syksynä pääsisi haluamallesi kurssille, sillä uusia mahdollisuuksia tulee vastaan varmasti!

Luennot

Opetusta annetaan pääasiassa luennoilla, ja niillä kannattaa käydä, vaikka joku yhdennentoista vuosikurssin vanhempi sankaritieteenharjoittaja kuinka yrittäisi muuta väittää. Ensimmäisellä luennolla kerrotaan kurssin käytännön järjestelyt, joten se on erityisen tärkeä. Luennoitsijoissa on toki eroja, mutta lähes poikkeuksetta kaikki tietävät kurssin asiasta enemmän kuin sinä. Kannattaa myös muistaa, että luennot alkavat lähes poikkeuksetta vartinyli.

Laskuharjoitukset

Laskuharjoituksissa eli laskareissa kerrataan luennolla käsiteltyjä asioita. Laskarit jaetaan usein etukäteen Nopassa. Laskuharjoituksista on useita erilaisia variaatioita. Joillakin kursseilla tehtävät lasketaan kotona ja laskareissa saadaan nähdä oikeat ratkaisut, joillakin tehtävät sen sijaan lasketaan assistentin avustuksella itse laskareissa.

Laskareihin kannattaa panostaa, sillä se on helpoin ja varmin tapa päästä kurssista läpi. Sen lisäksi että opit tentin kannalta oleelliset asiat, saa laskareista usein myös hyvityspisteitä tenttiin. Kannattaa harkita myös laskareiden tekemistä kaveriporukalla.

Varsinaisten laskarien lisäksi apua matikan ja fysiikan tehtäviin saa myös laskutuvasta. Laskutuvassa on assareita, joilta voi kysyä apua laskareiden tekemiseen tai muuhun aiheeseen liittyvään. Enemmän tietoa laskutuvasta löydät Aalto-yliopiston sivuilta.

Oppikirjat

Aalto-yliopiston kurssikirjat ovat yleensä paksuja, englanninkielisiä ja kalliita. Kannattaa miettiä haluaako hankkia itselleen oman kappaleen vai riittääkö parin viikon laina koulun kirjastosta. Kirjoja saa ostettua esimerkiksi Akateemisesta kirjakaupasta Helsingistä tai Tapiolasta. Usein kannattaa kysellä vanhemmilta tieteenharjoittajilta, haluaisiko joku myydä oman kappaleensa akuutista (tai kroonisesta) rahapulasta kärsivänä. Käytettyä kirjaa voi myös metsästää aika ajoin järjestettävillä kirjakirppiksillä.

Muut kurssimateriaalit

Kurssimateriaali jaetaan kurssilla, ellei toisin ilmoiteta.

Tentit

Tentti on sama kuin koe. Tentissä testataan, miten kurssin asiat on omaksuttu. Kurssilla voidaan järjestää myös välikokeita, joihin ei tarvitse opiskella yhdellä kertaa niin suurta tietomäärää. Kannattaa ainakin yrittää suorittaa kurssi osasuorituksilla, jos se on mahdollista. Näin tenttiviikon urakka helpottaa hieman.

Olet viimeinkin saapunut paikkaan, jossa todistuksessa koreilevia nelosia ei tarvitse hävetä. Arvosana-asteikko kulkee nollasta viiteen siten, että nollan saadessasi kurssisi on hylätty. Kaikki siitä ylöspäin ovat riemuitsemisen arvoisia, joskin toiset numerot enemmän kuin toiset...

Akateeminen vapaus

Akateeminen vapaus tarkoittaa sitä, että sinä itse päätät opiskelutavoistasi ja -tahdistasi. Luennoille tai laskuharjoituksiin ei (joitain kursseja lukuun ottamatta) ole pakko mennä, mutta samalla olet itse vastuussa siitä, että opiskelet asiat itsenäisesti. Niinkin voi käydä, että kahden kurssin luennot osuvat päällekkäin, jolloin itseopiskelu jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Sopivimman opiskelutekniikan löydät kuitenkin vain kokeilemalla, ja pikkuhiljaa noppia eli opintopisteitä alkaa sadella. Joitain kursseja järjestetään myös kesällä, ja samoin myös tenttejä pidetään vuoden ympäri.

Sponsorina Tuxera