Huome! Sivu on lukittu vain adminien muokattavaksi, jotta sisällön luotettavuus säilyy. Muutosehdotukset ja -keskustelut alisivulle.

AS:n IRC-Ohje

IRC on helppokäyttöinen ja monipuolinen yhteydenpitoväline, ja oikein säätämällä sitä voi käyttää mistä vain, koska vain ja miten vain. Eikö tunnukin hyvältä?

Tämä on AS:n lyhyt ohje irssin perustoimintoihin. Tällä pääset alkuun ja tästä löydät monipuoliset vastaukset yleisimpiin ongelmiin. Kysymyksiä ja ehdotuksia voi ehdotella irkissä nimimerkille sooda.

Aallolla on nykyisin myös oma, vähemmän kattava IRC-ohje.

VAROITUS: Näiden ohjeiden noudattaminen tapahtuu omalla vastuulla. Irkkaaminen voi johtaa jopa kymmenien opintopisteiden menetykseen.

Irssi on maailman suosituin ja paras irc-client. Muita vähemmän mainstreameja on esim. Quassel ja Äm-Irk. Screen puolestaan on ohjelma, jonka avulla irssin voi jättää käyntiin, vaikka itse poistuisi koneelta. Screen avataan yleensä koulun isoille servereille (kosh, lyta, vanhemmille myös vipunen, vanha kosh tai kirves), koska niitä bootataan harvoin. Näin irkkaamiseen ei tule ylimääräisiä keskeytyksiä. Myös omaa konetta voi käyttää. Parhaat nörtit ylläpitävät omaa jatkuvasti hyrräävää serveriä kotonaan.

Väliaikaisohje ihan uusille phukseille

Koulun koneilta on hyvä irkata, jos omaa konetta ei huvita pitää jatkuvasti päällä. Ennen opiskelua ei kuitenkaan vielä ole tunnuksia koulun koneille, joten tässä kärsimättömille väliaikaisratkaisu. (jos irkkaat jo, skippaa toki ja ota tikkari.)

Irssi on myös AS:llä parhaiten tuettu clientti, ja tässä on ohjeet vain sille, koska tulet tulevaisuudessa kuitenkin käyttämään juuri sitä.

Linux tai Mac

Jos käytät Linuxia, tee vaikka omalla koneellasi terminaaliohjelmassa kuten alla (poislukien ssh-komento). Irssin ja screenin asentaminen riippuvat distrosta ja oletettavasti osaat hoitaa homman. Paketinhallinnasta haetaan ihan normaalisti irssi ja screen.

Omppukoneissa on komentorivi/terminaali/konsoli/whatever joka toimii samalla tavalla kun Linuxissa. Mäkistit käyttäkööt Linux-ohjeita tästä eteenpäin.

Windows

Windowsille on myös suoraan helppo erillinen (uudempikin testausversio löytyy). Asennus perinteisellä next-next-next-finish-menetelmällä. Tosin tosimiehillähän on aina cygwin windowsilla, jolle saa irssin suoraan cygwinin asennuslistasta. Asennusmenetelmästä huolimatta alla olevat jutut hoituvat myös windows-irssillä.

Aloitus

Linux

Tee nämä vain ensimmäisellä kerralla, tai jos screen on jostain syystä kuollut.

Ota ssh-yhteys koulun koneelle (kosh tai lyta): (skippaa tämä, jos ajat irssiä omalla koneellasi)

Avaa irssi screenin sisälle

Screenissä irssi ei kuole vaikka konsoli-ikkunan sulkisikin; takaisin pääsee komentamalla screen -r. Tästä lisää myöhemmin.

Windows

Jos pyörität irssiä omalla koneellasi, etsi se start-valikosta/työpöydältä/jostain. Koulun tunnusten ollessa hallussa lataa putty-niminen ohjelma (google!) ja avaa se. Yhdistä kosh.aalto.fi:hin SSH:lla ja mene screeniin kuten yllä.

Irssissä

Ota irssillä yhteys yhteys irc-palvelimeen (Tämä voi kestää melko pitkään. Odota rauhallisesti.)

Aseta itsellesi nick eli lempinimi

Liity haluamallesi kanavalle, esim.

Ikkunat

Irssin sisällä on useita ikkunoita, joista näkyy oletuksena tasan yksi kerrallaan. Ensimmäinen, numero 1, on ns. statusikkuna ja ensimmäinen avattu jutteluikkuna (kanava tai query) on numero 2.

Ikkunoiden välillä siirrytään pitämällä altia pohjassa ja painamalla ikkunan numeroa: statusikkunaan pääsee alt+1:llä. Ikkuna numero 10 on nollassa ja 11 q:ssa (alt+q).

Jos alt ei toimi tai vain yksi käsi on käytössä, voit painaa myös vuoronperään esciä ja sitten jotain numeroa.

Vieläkin tarkemmat komennot on olemassa:

tai

Seuraavaan tai edelliseen ikkunaan voi hypätä näppäinyhdistelmillä

Kanavalta poistuminen:

tai

Query tarkoittaa kahdenkeskistä keskustelua, jota muut eivät näe. Query aloitetaan komennolla

Querystä poistutaan komennolla

tai

Yksityisen viestin voi lähettää myös kanavalla ollessaan komennolla

jolloin irssi ei vaihda queryikkunaan.

Ikkunaa voi selata taakse- ja eteenpäin näppäimillä page up ja page down. Ihan loppuun pääsee nopeasti komennolla

Asetukset

Serveri ja kanavat kannattaa lisätä autojoiniin. Tällöin irssi muistaa ne puolestasi ja osaa kytkeytyä niihin automaattisesti avautuessaan, jos se sattuu välillä kuolemaan esimerkiksi serverin boottauksen takia.

Monet pienemmät asetukset säädetään sanomalla /set asetuksennimi asetuksenarvo. Tästä tulee vahvistusviesti statusikkunaan. Jos haluaa lukea asetuksen tilan vaihtamatta sitä, voi arvon jättää pois. Muista nämä jatkossa; irssissä on valtavasti tällaisia asetuksia.

Ellet ole täysin varma asetuksen nimestä, voit yrittää etsiä sitä muutaman kirjaimen avulla. Esimerkiksi /set term saattaa tulostaa seuraavaa:

Erityisesti nick kannattaa asettaa sopivaksi, niin välttää /nick-komennon alussa seuraavina käynnistyskertoina: /set nick lempinimi.

Asetukset (isommat, esim. /server, sekä pienemmät, /setillä asetettavat) kannattaa lopuksi tallentaa komennolla save.

Ennen tätä on hyvä myös sanoa /layout save, jolloin ikkunoiden järjestys säilyy.

Komennoista (kuten /set, /server yms) saa apua komennolla

Avaaminen ja sulkeminen

Screenistä poistutaan näppäinyhdistelmällä ctrl+a d. Irssi jää koneelle pyörimään, joten voit myöhemmin katsoa, mitä kanavilla on poissaollessasi puhuttu. Screeniin pääsee myöhemmin takaisin komennolla

Ennen poistumista voi asettaa away-viestin, jonka muut näkevät komennolla wii tai aloittaessaan queryn. Esim:

Away-viestin saa pois komennolla

Jos haluat jostain syystä sammuttaa irssin kokonaan, kirjoita irssiin edellä mainitun näppäinyhdistelmän sijaan

Screeniä ei tarvitse erikseen sammuttaa jos se on käynnistetty komennolla screen irssi, vaan se sammuu irssin mukana. (Screen sulkeutuu, kun viimeinen sen sisällä oleva ohjelma sulkeutuu.)

Stalkkaaminen

Toisesta käyttäjästä saa tietoja komennolla

tai

Komento ei näy kanavalla eikä haun kohteelle.

ASkiBot

Askibot on killan serverillä toimiva tekoäly, joka näkyy irkissä käyttäjänä. Siltä voi pyytää quoteja, eli tietokantaan tallennettuja hauskoja lausahduksia komennolla

Komennon perään voi laittaa myös hakusanan, jos etsii tiettyä quotea.

Uusi quote lisätään komennolla

Botilta voi pyytää myös vanhoja mopopostereita, eli nyysseihin lähetettyjä SMS-viestejä komennolla

Botin ignoraaminen

Merkistöasetukset

Merkistöongelmat ovat etenkin alussa kovin yleisiä. Ohjelmaketjun käyttis-irssi-screen-terminaali/putty kaikkien osien merkistöasetusten pitää olla keskenään oikein. Suositeltu enkoodaus on UTF-8.

Vanhaan ISO-8859-1-merkistöön (toiselta nimeltään latin1) ei kannata palata, sillä utf8 yleistyy joka puolella ja vanhan merkistön tukeminen aiheuttaa useimmiten merkittävää päänvaivaa.

Localet

Tarkistus

Localeasetusten pitäisi näyttää esimerkiksi seuraavalta:

Kaikkien pitäisi olla samat. Esimerkiksi tämä on väärin:

Localeasetukset vaihdetaan käskyllä

Jos localet ovat pielessä irssiä käynnistäessä, se pitää sulkea, konffata locale ja käynnistää irssi uusiksi, suurin piirtein seuraavasti:

Jotkut komentotulkit eivät tykkää exportista. Käytä silloin setenviä exportin sijaan:

Oletusasetusten korjaus

Jos localeasetukset ovat yleisesti sisään kirjautuessa pielessä (ts. jos tarvitset -U-vivun screenille), kannattaa LC_ALL exportata komentotulkin alustustiedostossa, joka on esimerkiksi bash-tulkille ~/.bash_profile (myös ~/.bashrc käy). Kirjoita vain vastaava export-rivi tuohon tiedostoon esimerkiksi viimeisen rivin perään. Jos tiedostoa ei ole, voit luoda sen.

Koululla lienee monesti käytössä oletuksena zsh-komentotulkki. Tälle kyseiset profiilitiedostot ovat ~/.zprofile ja ~/.zshrc.

Irssi

Seuraavat konffit ovat oikein hyvät:

Muista myös

/save 

.

Screen

Screenin pitäisi puhua utf8:aa molempiin suuntiin (softalle (irssi) ja terminaalille). Tämän voi asettaa lennossa komennolla

(^A tarkoittaa ctrl+a.)

Screenin voi pakottaa utf8-moodiin alussa U-vivulla:

Screenin pitäisi mennä automaattisesti utf8-moodiin jos localet vihjaavat utf8:sta (eli jos locale-komento sanoo aiemmin esitettyjä kivoja asioita).

Terminaali

Terminaalissa eli termiksessä täytyy myös olla UTF-8 merkistönä. Tämä on yleensä oletuksena, mutta esim. konsolesta se säädetään view -> character encoding -> unicode -> utf-8 ja gnome-terminalista terminal -> set character encoding -> utf-8. Puttyssä lienee oletuksena vanha iso-8859-1. Tämä vaihdetaan kohdan window -> translation pudotusvalikosta character set.

Toisinaan käytössä saattaa olla terminaali, johon utf8-asetuksia ei vain saa, tai säätö on ylivoimaisen tunkkaamisen takana. Tällöin voi screenin asettaa tulkkaamaan utf8:n iso-8859-1:ksi välissä, jolloin irssi pelaa oikein ja termikseen näkyy tätä vanhaa merkistöä:

Tällöin ääkköset näkyvät kivasti ja erikoismerkit muuttuvat kysymysmerkeiksi.

Yleisiä ongelmia

Hassut isot ääkköset

Jos pienet ääkköset toimivat, mutta isot ääkköset näkyvät kanavalla (eikä välttämättä kirjoitusrivillä) esim. käänteisvärisenä merkkiparina "?D" ja utf8-jännämerkit (vaikka sydän ♥ tai lumiukko ☃) ovat jotain vastaavaa mössöä, localeasetukset ovat vinossa. Localejen täytyy olla kunnossa ennen irssin käynnistämistä.

Yhtäkkiä kysymysmerkkiääkköset

Jos (muiden) ääkköset näkyvät itsellesi kysymysmerkkeinä ja omasi näkyvät ehkä oikein, mutta muut ehkä valittavat sinun puhuvan "tupla-utf8:sta" (utf8-merkit utf8:n sisällä: "pää" näkyy tekstinä "pää"), ongelmasi lienee seuraavanlainen: muut asetukset ovat kunnossa, mutta irssi tai jokin ennen sitä (varmaan screen) luulee sinun puhuvan latin1:tä, mutta puhut oikeasti utf8:aa.

Taustaa: utf8:ssa esimerkiksi merkki "ä" on kaksi tavua "Ã" ja "¤". Terminaalisi lähettää äätä painaessasi nämä kun se on säädetty utf8:aan, mutta latin1:tä odottava irssi luulee tätä näiksi kahdeksi eri merkiksi (latin1:ssä joka merkki on yhden tavun mittainen). Latin1-irssi taas puhuu ääkköset vain yhtenä merkkinä "ä", joka on utf8-merkistössä väärin, kun terminaali haluaisi nuo kaksi jolloin tilalla näkyy kysymysmerkki.

Erityisesti jos ääkköset ovat toimineet aiemmin ja nyt lakkasivat yhtäkkiä toimimasta irssiscreenin avattuasi, sekä muiden mielestä ääkkösesi näkyvät tuplautf8:na, lienee screen latin1-tilassa eli olettaa terminaalisi haluavan tätä. Tämä korjataan avaamalla screen uudelleen vivun -U kera (esim. screen -rU), reaaliaikaisesti komentamalla se tähän tilaan ^A:utf8 on on tai asettamalla locale ennen screenin uudelleenavaamista utf8:ksi (export LC_ALL=en_US.UTF-8)–screen tulkitsee localesta missä moodissa käyttäjä merkistöä haluaa.

Jos ääkkösesi näkyvät muille oikein mutta itsellesi kysymysmerkkeinä, saattaa vain irssin term_charset olla väärin. /set term_charset utf-8 auttaa. Muista /save.

Ääkkösiä kanavan nimessä

Eri merkistöt sotkevat tehokkaasti kanaville joinimisen, sillä irc-serveri ei ota kantaa merkistöön vaan sille nimi on vain pätkä tavuja. Irssillä homma hoituu komentamalla /eval /join #kanavannimitemppu, jossa kanavannimitempussa ä:t ja ö:t on korvailtu seuraavasti:

merkki iso   utf8
ä    \xe4  \xc3\xa4
Ä    \xc4  \xc3\x84
ö    \xf6  \xc3\xb6
Ö    \xd6  \xc3\x96
å    \xe5  \xc3\xa5
Å    \xc5  \xc3\x85

Esimerkiksi siis iso-8859-1-merkistöllä luodulle kanavalle #kökköä pääsee utf-8-enkoodatulla irssillä sanomalla /eval /join #k\xf6kk\xf6\xe4.

Huomioi myös irssin bugaaminen asian suhteen.

Muuta irssin säätöä

Värit

Kuuluu huhuja, että joskus kauan sitten irssissä ei joillain toimineet värit. Tämä korjaantuu seuraavasti:

Komentoaliakset

Irssissä pitkille komennoille tai usein suoritettaville komennoille voi asettaa aliaksia. Irssissä on kasa valmiiksi asetettuja aliaksia, jotka näet komennolla

Asetat aliaksen komennolla

Muutamia käteviä aliaksia kanavien tallentamiseen

Automaattitäydennys

Pitkähköt usein toistettavat tekstinpätkät tai hassut erikoismerkit voi laittaa tabilla tai jopa automaattisesti täydennettäväksi.

Screen-kikkailua

Monta yhteyttä

Jos haluat pitää useammassa paikassa screenin auki, avaa jälkimmäinen komennolla

Tällöin ensimmäinen screen pysyy auki. Screenin koko on molemmissa sama kuin ensiksi avatulla.

Jos jossain on screen jo auki ja haluat sulkea sen sen, käytä vipua -d. Jos haluat sulkemisen lisäksi katkaista yhteyden, käytä isoa d:tä -D. Esimerkiksi siis:

Monta softaa

Screen on erityisen tehokas työkalu myös useamman ohjelman samanaikaiseen hallintaan. Se sisältää samankaltaisia ikkunoita kuin irssi, ja näitä saa avattua ^Ac:llä. (^A on edelleen ctrl+a.) Ikkuna sulkeutuu, kun sen sisältämä ohjelma (oletuksena komentotulkki) sulkeutuu. Screen sulkeutuu, kun sen viimeinen ikkuna sulkeutuu. Ikkunoiden välillä vaihdellaan numeroiden mukaan ^A+numerolla, ^A 0 on ensimmäinen. Ikkunalistan avauskomento on ^A".

Jos screen on käynnistetty komennolla screen irssi, se sulkeutuu irssin mukana. Jos taas se on avattu ihan vain sanomalla screen ja sitten jälkeenpäin irssi, irssin jälkeen pitää sulkea komentotulkki kirjoittamalla esim. logout.

Lisäohjeita

^A? avaa pikaohjeen. man screen avaa manuaalin; kannattaa lukea läpi noin 42 kertaa.

Yleisiä ongelmia

Screenin käyttöä opetellessa tulee monesti vahingossa avattua monta irssiä eri screeneihin. Aloituskomento "screen irssi" tulisi sanoa vain silloin, kun yhtään screen-istuntoa eli -sessiota ei ole vielä avoinna. Klooninickit saa pois irkistä siten, että raa'asti tappaa kaikki omistamansa irssit (linuxissa killall irssi) tai sitten sulkee yksitellen kaikki paitsi sen, jonka haluaa olevan päällä.

Komento screen -ls listaa päällä olevat istunnot, esim:

Ensimmäinen luku on pid, ko. screen-istunnon prosessin id. Tämän jälkeen tulee pisteen jälkeen istunnon nimi, mikäli sellainen on asetettu screeniä avatessa -S-vivulla, tai screenin ollessa päällä komentamalla ^A:sessionname istunnonnimi. Jos nimeä ei ole annettu, screen antaa sellaisen itse, esim. pts-16.casa. Tässä ensimmäisessä osassa on yleensä pts-numero ja lopussa koneen nimi.

Jos istuntoja on monta päällä, tiettyyn pääsee pidillä tai istunnon nimellä, esim. screen -r 23485 tai screen -r main. Pelkkä screen -r tulostaa tällöin listan istunnoista eikä mene mihinkään niistä.

Useimmat käyttäjät eivät halua/tarvitse useampaa screeniä kerralla, koska samaan saa monta ikkunaa. Turhasta screenistä pääsee eroon kahdella tavalla:

Linkkejä

TODO

Opas on suurelta osin soodan käsialaa. Valitettavasti sooda puhuu nörttiä eikä ihmistä. Siisti suomen kielelle, jos viitsit. Opas on myös ihan liian TL;DR.

aswiki: IRC-ohje (last edited 2016-08-29 12:15:26 by KonstaSoodaHölttä)