Galtsu sisältää killan tapahtumien kuvat.

Ylläpito

Dokumentoijille on toistaiseksi erilliset tunnarit, koska ei olla jaksettu koodata plugaria galtsuun lukemaan oikeuksia ldapista. Pitäis olla helppo nakki though. Jos/kun pyydät dokutunnarit itsellesi, laita käyttäjäksi koulun unix-tunnus (tai atktmk saattaa jättää pyynnön huomiotta) ja salasanan järkevyydestä tuskin tarvitsee muistuttaa näin tietoturvavuotojen aikakaudella.

 1. Muokkaa kuvia, ainakin säädä ne järkevän kokoisiksi ja tarkista exifit.
  • Yli 2000px vie ihan turhaan tilaa, ei niitä sen enempää yleensä zoomailla.
  • Voit pitää itse täyskokoiset jos joku pyytää esim. naamaansa printtavaks julisteeksi joskus (ei koskaan).
  • Katso että exif-tiedoissa on edes kuvanottohetki oikein, ja muista kesäajan tullessa säätää kameran kello tarvittaessa jne.
   • Jos kameran kello on pielessä, älä korjaa sitä vielä vaan katso mitä se näyttää nyt. Tästä saat offsetin jolla sen voi korjata tarkasti jo otetuista kuvista.
   • Konffaa mielellään myös nimesi copyright/author/tms. kenttään. Joskus(tm) säädetään galtsu niin, että tapahtumakuvat näkyvät samassa läjässä.
  • exif-metadataan voi säätää kuvatekstit suoraan niin, että gallery näyttää ne oikein. Katso alempaa ohjeet lightroomille ja darktablelle.
  • Jos giffin uppaa galtsun peruskoossa tai pienempänä (800x600 tjsp), niin se animoituu suoraan siinä esikatselusivulla (ei listassa kuitenkaan), muuten pitää klikata täyskokoiseksi.
  • TODO: mikähän videomuoto olis paras? Galtsu tukee videoitakin. Joku pienikokoinen kummiskin, ei suoraan kamerasta.
 2. Login. Eka siitä pinkistä lomakkeesta ja sitten vielä galtsun ylänurkasta.
 3. Navigoi oikeaan vuoteen (luo uusi, jos ei löydy).
 4. Luo vuoden alle tapahtuma-albumi ellei ole jo. Pidä urlissa näkyvä nimi yksinkertaisena, ei esim. välejä siihen; se toinen title saa olla erikoisempi.
 5. Luo tapahtuma-albumiin albumi omalle nimellesi.
  • Huom! Isompien alle mielellään ensin alitapahtumat.
  • Esim stimussa ensin kokkarit/pääjuhla/jatkot/sillis, ja rRRrrRankka päivittäin.
  • sitten alitapahtuman alle oma nimi.
 6. Aseta general-tabista hidden-flagi, jos nappaa julkaista kuvat vasta kun kuvatekstitkin on naputeltu.
 7. Reunalta optionsvalikosta add items ja lisää miten huvittaa.
  • TODO: Yleinen from local server kaikille käyttäjille ois kätsy, kai se massauploadjuttukin toimi toisaalta siedettävästi vaikka onkin javaa?
  • From local server antaa scp:ttää servulle (kunhan on lokaalit tunnarit) omalta limuxkoneelta ja kopsia siitä; sooda käyttää tätä.
 8. Edit captions -kohdasta voi muokata kuvatekstejä, summary on hyvä läppätekstikenttä. Tämän voi skipata, jos tekstit on konffattu aiemmin exifeihin.
 9. Rearrange items siellä vuoden albumissa, jotta viimeiseksi lisätty tapahtuma näkyis ekana. Näissä on siis poikkeuksellisesti tapana käänteinen kronologinen järjestys. Tietysti kuvat ja alitapahtumat (esim. stimusta) normaalissa järjestyksessä.
 10. Make highlight asettaa kuvan kansikuvaksi albumille, toimii rekursiivisestikin. Laita hauskin tai kuvaavin.
 11. TODO!! Kokeile edit album -> apply settings to existing albums -> build resizes too, jos toi vaikka poistais sen ekaa kertaa selauksessa tapahtuvan servucpu-jämähdyksen. Thumbnailit generoidaan uploadatessa jo vissiin?

 12. Lopuks voi klikata general-tabista hidden-flagin pois, jos sen alunperin asetti.

Jos hämmästyttää kummastuttaa, tai tarttee tehdä jotain erikoisempaa, niin ota mallia muista albumeista tai ota yhteyttä johonkin muuhun dokuun tai atk-toimikuntaan.

TODO

aswiki: Galleria (last edited 2016-09-11 11:54:04 by KonstaSoodaHölttä)